Open Source Software is computerprogrammatuur waarvan de broncode in te kijken en te veranderen is.

Met Open Source Software wordt de mogelijkheid gecreeërd om een programma aan te passen door eenieder die de kennis heeft om de broncode te begrijpen. Voor aanpassingen is de klant dus niet afhankelijk van één enkele producent.

Bij de meeste commerciële software is de broncode geheim en wordt deze juridisch beschermt door het auteursrecht. In dit geval koopt of huurt de gebruiker een programma. Omdat de broncode niet wordt meegeleverd, kan de gebruiker niet zelfstandig veranderingen in de programmatuur aan (laten) brengen.

Gratis of toch niet..?

Hoewel veel Open Source Software gratis op het internet verkrijgbaar is, is het een misvatting dat aan Open Source Software geen kosten zijn verbonden. De software zal immers moeten worden geïnstalleerd, geconfigureerd en wellicht worden geïntegreerd in bv. een website, bedrijfssysteem of netwerk.

De kosten die hieraan verbonden zijn, zijn vergelijkbaar met de implementatie van een commercieel systeem. Het voordeel van Open-Source wordt met name bepaald door het onafhankelijk zijn van de leverancier voor wat betreft (toekomstige) aanpassingen, uitbreidingen en onderhoud.

Open source zelf is een filosofie. Het is dan ook niet 123 uit te leggen wat de omschrijving precies betekent omdat dit per open source software kan verschillen. In het kort wil open source zeggen dat de broncode vrij is. Iedereen is toegestaan om de broncode te bekijken en aan te passen aan de persoonlijke wensen. 

Open source software zelf wordt dan ook niet verkocht. Veelal mag dit zelfs juridisch niet. Wel mag men zijn uren rekenen voor het aanpassen van de software voor een gebruiker van de software. Zo zijn er webdesign bureau's die puur met open source software werken en dit voor de klanten op maat aanpassen. De klant krijgt gratis software, maar betaald voor het installeren, aanpassen en eventueel beheren van de software. 

De bekendste open source richtlijnen zijn die van de Free Software Foundation. De stichting zelf is niet bekend maar de voorwaarden die zij voor GNU hebben ontworpen des te meer. Deze voorwaarden zijn niet bedoeld om beperkingen voor gebruikers op te stellen maar juist het tegenovergestelde; ze stellen eisen zodat nu en in de toekomst de codering van software onder deze licensie gegarandeerd transparant blijft. De voorwaarden zelf zijn ook open source en het is iedereen toegestaan deze ook voor zijn software te hanteren. Dit gebeurd dan ook regelmatig. Bijna alle software die besproken wordt op deze website heeft de GNU als algemene voorwaarden.

Open Source voor zakelijk..?

hilvy icon 25

     
  Open Source  
     
     
  Werkwijze  
     
     
  Kosten  
     
     
  SEO  
     
     
  Websystemen  
     
     
  Templates